Boşanma Kararı Çocuklara Nasıl Söylenmelidir?

 

Boşanma ailevi düzenin ve belirli rutinlerin değişmesine yol açar. Çocuklar ise iki ebeveyn tarafından da sevildiğini ve terk edilmediğini bilmek isterler. Ayrıca bir ebeveynin diğerini karaladığı konuşmalardan esirgenmek de çocuk için bir ihtiyaçtır. Genelde çocuğu yıpratan asıl etmen, boşanmanın kendisinden ziyade, ebeveynlerini tartışırken görmesi ve yaşadıkları strese dolaylı veya doğrudan şahit olmasıdır.

Her çocuk boşanmaya farklı tepki vereceğinden, bu süreçte ebeveynin çocukla diyaloğu ancak ve ancak çocuğun ihtiyaçlarına göre işlendiğinde en ideal halini alır. Çocuklar sıklıkla korkmuş, kafası karışmış, öfkeli veya ebeveynleri (biri veya her ikisi) tarafından hayal kırıklığına uğratılmış hissederler. Ayrılık ve değişime uyum süreçlerinin çocukta yarattığı stresin etkileri kaygı ve öfkede artış, problemli davranışların baş göstermesi, sosyal ilişkilerden sakınma ve/veya uykuda güçlük olarak karşımıza çıkabilir. Ayrıca ders içi katılımda düşüşler, ders çalışmada güçlükler ve notların bütün bu durumlardan etkilenmesi de beklendiktir.

Boşanmanın birçok etkisi kısa vadelidir ve bir veya iki sene içinde çözüme kavuşur. Fakat bir kısmı daha uzun süreli etkilerde bulunabilir ve özellikle ileriki yaşlarda geliştirilen duygusal ilişkiler üstünde roller oynayabilir.

 

Boşanma Çocukları Nasıl Etkiler?

Çalışmaların gösterdiklerine göre çocuklar ebeveynlerden sadece biriyle yaşamaktan doğrudan etkilenmiyorlar. Diğer yandan, ebeveynler arası süregiden çatışmalar çocuğun zihinsel sağlığında, özgüveninde, okul başarısında ve gelecek ilişkilerinde belirgin sorunlara öncülük edebilir. Ebeveynler bu çatışmaları ne kadar azaltmaya çalışırsa çocuk o kadar iyi durumda olacaktır.

 Çocuklarıma Boşanacağımızı Nasıl Söyleyeceğim?

Ebeveynlerin aralarında uzlaştıkları kararı, karar alındıktan sonra çok beklemeden çocuklarınızla bütün ailenin toplandığı bir an yaratıp paylaşın. Nerede yaşayacakları, okuldan onları kimin alacağı gibi onları ilgilendiren konuları açıklayın ki onlar da beklentilerini belirgin ve gerçekçi hale getirebilsinler. Onları sevdiğinizi ve bu durumun değişmeyeceğini vurgulamaya devam edin.

Çocuğumun Boşanma Sürecine Uyumuna Nasıl Katkıda Bulunabilirim?

Çocuğunuzla tecrübe ettiği duyguları hakkında düzenli olarak konuşun ve hislerini kabul edin. Onları gelmekte olan, bir ebeveynin evden taşınması gibi, değişimlere hazırlayın. Çocuklarınızın zihnindeki belirsizlikleri gidermek adına, belki duvara bir takvim asmak gibi, özellikle yakın gelecekteki günlerinin neye benzeyeceğini ve nerede-kimle geçeceğini gösteren bir ajanda tutun.

Çocuklarıma Karşı Ebeveynlik Görevimi Nasıl Başarılı Bir Şekilde Sürdürebilirim?

Beraber yaşamayan ebeveynlerin çocukların bilişsel ve duygusal gelişimleri üstündeki sorumluluklarını başarılı bir şekilde yerine getirebilmesi; çocuklarını ebeveynler arası çatışmalardan korumayı, çocukların önünde diğer ebeveyne saygı göstermeyi ve aralarındaki ilişkiyi desteklemeyi içerir. Diğer ebeveynle mümkünse açık bir iletişim sağlayın veya ebeveynlik görevlerinin belirlendiği, üstünde anlaşma sağladığınız bir plan geliştirin. Bunu yaparken çocuğunuzun rutinlerini, aktivitelerini, ilişkilerini ve toplumsal yaşantısını göz önünde bulundurun.

 

Düzenleyen: Sevgi Sezer Öztürk

Çeviren: Alptuğ Doğan

Kaynak: https://www.psychologytoday.com/intl/basics/divorce#how-divorce-affects-children