Yetişkin merkezli bir dünyada yaşamanın güçlüğünü, çocuklarla hak temelli ilişkiler geliştirmenin önemini anlatmak için yola çıktık. Çocukların özgünlüğünü, gücünü ve hak zemininde ilişkilenmeyi vurgulamak içinse bu atölyeler dizisine “baobab” dedik. Çocuk haklarından, çocukların katılımından, toplumsal cinsiyet kıskacından, iletişimde şefkatli olmaktan ve daha birçok konudan bahsedeceğimiz bu atölyelerde üniversite öğrencileriyle buluşmak istiyoruz. 

1. Atölye: Çocuklarla Hak Temelli İlişki Kurmak 

Konular: Çocuk” Kavramı ve Algısı
Çocuk Hakları
Sığınmacı ve Çocuk Olmak
Amaçlar: Dil, düşünce ve uygulama ekseninde “çocuk”u konuşmak, geleneksel ve yetişkin merkezli alanlarımızı sorgulamak, ruh sağlığı alanında çocuklarla çalışmak isteyen üniversite öğrencilerinin hak temelli bir süreç inşa etmelerine alan açmak, BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’yi mesleki perspektifle ele almak.

2. Atölye: Çocuğun Bireyliği ve Katılım Hakkı

Konular: Çocuk Katılımı

Söz Hakkı ve Çocuğun Üstün Yararı İlkesi

Katılımın Adımları ve Basamakları

Uygulama Yolları, Örnekleri

Amaçlar: Çocuk haklarının temel ilkelerinden biri olan katılımı, çocuğun bireyliğini ve toplumsallığını göz önünde bulundurarak konuşmak. Çocuk ve yetişkin, çocuklar ve toplum arasında eşit zeminde bir ilişki kurmanın gereğinden söz etmek; çocuğun, kendini ilgilendiren tüm süreçlerde söz hakkı olduğunu kavramak ve gündelik hayatta “Bunun için ne yapabiliriz?” sorusuna yanıtlar aramak. 

3. Atölye: İletişimde Şefkatli Olmak

- Konular: Şiddetsiz İletişimin Dört Basamağı
İletişimin Temeli : Empati
Çocuklarla Şiddetsiz Bir Dil 
Amaçlar: Günlük yaşantımızın da büyük bir parçası olan iletişimde şefkat temelli olabilmeyi, gönülden vermenin meslek yaşantımızdaki yerini temel kavramlar, bireysel yaşantılar ve atölye çerçevesinde gerçekleştireceğimiz oyun ve etkinliklerle birlikte fark etmek. 

4. Atölye : Çocuk ve Toplumsal Cinsiyet 

- Konular: “Gender Cookie” – Cinsiyet Kurabiyesi 
Çocuklarla Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kapsamında Çalışmalar Yürütme 
“Kaşal” İsimli Kitap İncelemesi

Amaçlar: Çocuklarla çalışma yürütecek meslek elemanlarının alternatif bakış açıları oluşturması, örnek etkinliklerle toplumsal cinsiyet ve toplumsal cinsiyet rollerinin fark edilmesi.

Eğitime kimler katılabilir ?
Psikolojik Danışmanlık , Psikoloji ,Okul Öncesi ,Özel Eğitim ve Çocuk Gelişimi öğrencileri ve mezunlar katılabilir.
*Her bir atölye ücreti 25 TL'dir.

Kayıt ve Bilgi için (0312) 418 26 27
Küçük Ağaç Psikolojik Danışma Merkezi

EĞİTİMCİLER
Ayşegül Özman
Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesinde tamamladı. Olgu Psikolojik Danışma ve Aile Danışmanlığı Merkezi’nde danışma uygulamaları ve terapötik beceriler üzerine staj yaptı (Ağustos 2017). Ankara’da bulunan Bahçelievler Deneme Anadolu Lisesi’ndeki öğrencilere yönelik Toplumsal Cinsiyet konulu atölyeler gerçekleştirdi(Eylül 2016-Ocak 2017). Şimdilik Derneği'nde Çocuklarla İletişim Çalıştayı eğitmen ekibinde bulundu (Mart-Mayıs 2016). Seyranbağları İlkokulu’nda stajyer rehber öğretmen olarak rehberlik çalışmaları gerçekleştirdi(Mart-Haziran 2015). SGDD ve UNICEF destekli Altındağ Al Farah Çocuk ve Aile Destek Merkezi’nde sığınmacı çocuklarla “Öyküsel Psiko-Sosyal Destek Atölyesi”nde yardımcı eğitmen olarak yer aldı. (Eylül- Aralık 2017) Çocuk, iletişim, toplumsal cinsiyet alanlarında çalışmalarına devam etmektedir. 


Hüner Aydın
Hacettepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden lisans derecesinde mezun oldu(Haziran, 2017). SGDD’nin UNICEF destekli Altındağ Al Farah Çocuk ve Aile Destek Merkezi’nde sığınmacı çocuklarla “Öyküsel Psiko-Sosyal Destek Atölyesi” eğitmeni olarak çalıştı(Eylül 2017 – Şubat 2018). Altındağ’da bulunan Uluğbey İlkokulu’nda Suriyeli ve Roman ilkokul öğrencileriyle çocuk işçiliğine yönelik rehberlik çalışmaları yürüttü(Ekim-Aralık 2016). Başka Bir Okul Mümkün Derneği’nin Öğretmen Köyü III. Başlangıç Programı’na katıldı(21-27 Ocak ve 29 Nisan-1 Mayıs 2017). Sığınmacı çocuklarla gerçekleştirilen “Suruç Çocuk Şenliği”nin organizasyon ekibinde bulundu(Kasım 2014). Şimdilik Derneği’nde çocuklarla çalışan gönüllülere yönelik “Çocuklarla İletişim Çalıştayı” eğitmen ekibinde bulundu(Mart-Mayıs 2016). 
Ankara Üniversitesinde Eğitim Psikolojisi programında lisansüstü eğitimine devam etmektedir.